Over YOUbuntu

Home » Over YOUbuntu

Een digitale ontmoeting.

Wat fijn om je alvast online te mogen ontmoeten, ik stel me graag aan je voor. Ik ben Miriam Hopmans, een vrouw (1974) met passie en energie. Ik ben trotse moeder van twee knullen (2000 & 2004) en heb een lat relatie met een lieve man met een leuke zoon (2004). Ik ben een Brabantse bourdondier, maar de Rotterdamse mentaliteit, handen uit de mouwen, past me ook prima.

Verlies heeft in mijn leven meerdere malen aan mijn deur geklopt. Van klein meisje tot op de dag van vandaag zijn er verschillende impact volle verlieservaringen op mijn pad gekomen. Elk verlies was uniek inclusief de diversiteit aan emoties. Soms was ik wanhopig, dan weer bang, blij en opgelucht, onzeker, boos enzovoorts, enzovoorts. Als je een verlies- en rouwproces doorgaat kun je je heel eenzaam voelen, je kunt bang zijn dat het nooit overgaat of dat je totaal niets meer voelt. Ieder mens ervaart een verlies op een eigen manier, en geen enkel rouwproces is hetzelfde. Verlies wordt gevolgd door rouw, rouw is een hele normale reactie op verlies.

Verlies en rouw horen bij ons leven, horen bij hechten en houden van. Een verlieservaring krijg je als je van iemand, iets of een plaats houdt, aan gehecht bent en waar je afscheid van moet nemen. Er zijn heel veel verschillende verliezen, je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan; het verlies van je baan, je gezondheid, ongewenste kinderloosheid, scheiding, toekomstperspectief of een verlies van een dierbare.

Leren leven met verlies.

Na vele jaren actief te zijn geweest op het gebied van empowerment ben ik gaan ontdekken dat het leren omgaan met verlies, het kunnen dragen van verlies, misschien wel het meeste bijdraagt aan het vergroten van je veerkracht. Dat is precies de reden waarom ik de studie verlieskunde heb gevolgd. Ik ontmoet regelmatig mensen die worstelen met het verlies of die het gevoel hebben dat zij vastlopen in hun rouwproces. Mensen die jaren rondlopen met een (verborgen) verlies en zich hierdoor eenzaam en onbegrepen voelen. Voor hen, en misschien herken jij jezelf hier ook in, ben ik mijn praktijk gestart. Je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik loop graag een stukje met jou op jouw levenspad mee om zo samen op zoek te gaan naar jouw bronnen van steun en het (her)vinden van jouw innerlijke veerkracht. Ik geloof dat ieder mens veerkrachtig is maar weet en heb gevoeld dat je door een verlieservaring aardig uit balans kan raken. Ik geloof er in, heb ervaren dat, ieder mens kan leren leven met verlies. Dat iedereen, door het verrichten van rouwarbeid, een leven rondom het verlies kan opbouwen. Een leven dat opnieuw van waarde en betekenisvol ervaren wordt.

Het leven zie ik als een weg vol leer-en groeimomenten, dit is waar ik voor sta. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op het gebied van verlies & rouw, systemisch coachen, herstel & empowerment, scheiden en nieuwe gezinnen,  Leren met en van elkaar, elkaar verrijken en ondersteunen om steeds opnieuw in balans te komen. In Zuid Afrika hebben ze hier een prachtige uitdrukking genaamd “Ubuntu” voor. Ubuntu staat voor “ik ben omdat wij zijn”. Dit is voor mij de basis van waaruit ik werk.

Jij bent welkom.

Herken jij een aantal aspecten zoals hierboven beschreven, zit je met vraagstukken rondom een eigen verlies of rouwproces? Sta je open voor het aangaan van een ontdekkingsreis op je eigen levenspad om zo een leven veerkrachtig op te bouwen rondom je verlies? Dan nodig ik je van harte uit om kennis te komen maken zodat we in een persoonlijke ontmoeting samen kunnen kijken of en wat ik voor jou kan betekenen.