VerliesKunst

Hoe vaak heb je niet in de winkel gestaan om een condoleancekaart voor iemand te kopen om vervolgens een simpele kaart te nemen waar vooral weinig op staat? De kaarten ‘Met oprechte deelneming’ te afstandelijk en de afbeeldingen te cliché. Een gemiste kans om écht troost te kunnen bieden. Dat kan anders, dacht Verlieskunst!

Verlieskaarten zijn een alternatief voor de traditionele condoleancekaarten. Het zijn kaarten om te troosten, ruimte te geven aan verlies en méér dan sterkte te wensen. Niet enkel een kaart voor het traditionele condoleancekaartmoment, maar juist ook kaarten vóór een verlies of voor maanden of jaren later. Het zijn kaarten niet enkel voor de dood, maar ook voor allerlei soorten verliezen zoals een relatie die uitgaat of het verlies van gezondheid.

Zo is er bijvoorbeeld de gecondoleerd-kaart,een Verlieskaart met woorden die je drinkt als een sterk bakkie troost wanneer het verdriet als een storm door je heen raast. Of de anticiperende rouw-kaart, een kaart gemaakt voor het concept anticiperende rouw dat nog niet zo bekend is. Dat is de rouw die je hebt nog voordat het verlies heeft plaatsgevonden. En zo zijn er nog veel meer kaarten vanuit verrassende perspectieven.

Verder vind je op hun website een archief met essays en verhalen over verdriet en rouw, een rouwwoordenboek en verliesboekjes. Verliesboekjes zijn kleine boekjes die je voor 2 postzegels kan sturen. Het is allemaal onderdeel van de grotere missie om nieuwe beeldtaal te creëren voor verlies, zodat we een wereld krijgen die verlies beter kan dragen.

De Verlieskaarten en alle andere artikelen bestel je op www.verlieskunst.nl/winkel

Vaardigheden

Gepubliceerd op

11 juli 2022